Pizza Margherita

Margherita to najlepsza pizza ze wszystkich, potrafi wywołać uśmiech na każdej twarzy!

Składniki

Ciasto na pizzę: 600 g mąki chlebowej
400 g passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka cukru pudru
1 przetarty ząbek czosnku
10 g suszonych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml letniej wody
Pęczek liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
120 g wiórków Nurishh Mozzarella

Przygotowanie

Ciasto zacznij przygotowywać ok. półtorej godziny przed planowanym pieczeniem pizzy.

Przesiej mąkę i wsyp razem z solą do dużej miski i wymieszaj. Do letniej wody dodaj cukier, drożdże i oliwę z oliwek, wymieszaj, wlej do miski z mąką i połącz ze sobą wszystkie składniki. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Na posypaną mąką matę lub stolnicę wyjmij ciasto i wyrabiaj do momentu, gdy pod palcami wyczujesz, że stało się miękkie i elastyczne. Następnie oczyść miskę, wysmaruj ją oraz ciasto oliwą z oliwek i umieść ciasto w misce. Ponownie przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Aby przygotować sos, do rondelka wlej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Następnie dodaj passatę i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez następnych 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos lekko się zredukuje. Na koniec dodaj swoje ulubione włoskie przyprawy.

Po około godzinie od wyrobienia ciasta nastaw piekarnik na 250°C. Wyjmij ciasto z miski, rozłóż je na posypanej mąką macie/stolnicy i krótko ugniataj. Następnie podziel je na dwie części. Dwie blachy do pieczenia posyp odrobiną mąki i uformuj na nich pizze o średnicy 25–30 cm. Jeśli ciasto będzie zbyt elastyczne, odstaw je na kilka minut, a następnie kontynuuj przygotowanie.

Po uformowaniu ciasta rozprowadź na nim sos tak, aby pozostawić 2 cm odstępu od brzegów, następnie posyp obie pizze wiórkami Nurishh Mozzarella.

Piecz przez 10–12 minut lub do momentu, gdy brzegi pizzy zarumienią się, a wiórki Nurishh Mozzarella się rozpuszczą.

Na koniec udekoruj pizze listkami bazylii i podaj do stołu!

Nasze produkty